De zece ori mai ieftin să retragi bani de la bancomat

De zece ori mai ieftin să retragi bani de la bancomat Un proiect de ordonanţă al Finanţelor propune diminuarea drastică a comisioanelor plătite pentru retragerea de bani de la bancomat şi plăţile pe card în magazine.

O prevedere a OUG vizează comisioanele pe care le achită banca emitentă de card, celei de la care sunt scoşi banii de la bancomat. Concret, dacă cineva are un card la "banca A" şi vrea să scoată banii de la bancomatul "băncii B", "banca A" va plăti "băncii B" un comision egal cu 2,5 lei la care se adaugă 0,2% din suma retrasă, pentru un card de debit (de regulă, cel de salariu). Cele mai multe bănci au transferat acest cost clientului. Ceea ce propun Finanţele este limitarea acestui comision la doar 0,2% din suma retrasă.

Astfel, dacă în prezent pentru retragerea a 100 de lei de la bancomat un client plăteşte un comision de 2,7 lei, pe viitor ar putea achita numai 20 de bani pentru această tranzacţie, de peste 10 ori mai puţin. De asemenea, pe acelaşi sistem, o instituţie de credit care a emis cardul, de exemplu Bancpost, plăteşte celei care a montat dispozitivul de plată în magazin, să zicem BRD, un comision, dacă plata se face printr-un card Bancpost. Pe viitor, şi acest comision ar trebui limitat la 0,2%, potrivit prevederilor din noua ordonanţă.
În cazul cardurilor de credit, unde clienţii plătesc comisioane mari la retragerea de la bancomat, Finanţele propun un comision de numai 0,3%.

Critici din partea pieţei:
Cosmin Vladimirescu, şeful Mastercard România spune că băncile vor primi mai puţini bani şi ar putea creşte alte costuri pentru clienţi. Alţi specialişti spun însă că, scăzând comisioanele, românii vor avea mai uşor acces la proprii bani. Pe de altă parte, băncile ar putea percepe costuri mai mici pentru a instala dispozitive de plată pentru card, în magazine, ceea ce ar avea ca efect reducerea evaziunii.

 Rating: 1012/11901 - 1012 vizualizări, ID Noutate: 519
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

5 + 1 = ?