Mai mult înseamnă prea puțin în asigurările de locuință

Mai mult înseamnă prea puțin în asigurările de locuință Asigurările de locuință au trecut printr-un un boom după introducerea obligativității asigurărilor de calamitate. Și totuși, distribuția pe județe a polițelor arată că cele aproximativ 4 milioane de asigurări nu sunt suficiente

Aproximativ 4 milioane de asigurări de calamitate și incendiu erau active în România la finele primelor 11 luni din anul 2013, ceea ce înseamnă că jumătate din locuințele din România au o asigurare. Și totuși, este prea puțin. În primul rând, in urma unor calcule, în București sunt concentrate mai bine de jumătate din polițe, în timp ce județe expuse masiv la riscurile de cutremur și inundații (cum sunt cele din Moldova sau din partea de sud a Munteniei) au un grad de asigurare de sub 25% și chiar sub 20% în unele cazuri.
Mai mult, în ultimele luni ale anului 2013, vânzările de asigurări facultative de locuință au intrat pe un trend descendent, iar creșterile înregistrate de asigurările obligatorii emise de PAID nu pot compensa diferența, din simplul motiv că presupun o acoperire limitată la 20.000 de euro pentru locuințele din materiale moderne și 10.000 de euro pentru cele din chirpici. Mai mult, în România există încă societăți care vând asigurări facultative la prețuri derizorii, uneori sub prețul minim al asigurării obligatorii.

Respectivele firme pot practica astfel de prețuri pentru că polițele pe care le vând sunt asigurări proporționale care despăgubesc doar o parte din valoarea casei în caz de daună totală. Aceste valori arată că, de fapt, creşterile raportate de asigurători în anii trecuţi în ceea ce priveşte poliţele de calamitate sunt, mai degrabă, fără valoare pentru masa populaţiei din România, iar procentele uriaşe de acoperire prin asigurare la nivel naţional reprezintă un simplu calcul matematic. În cel mai bun caz, doar jumătate din locuinţe sunt asigurate, iar judeţul Sibiu nu este nici pe departe unul dintre cele mai expuse la riscurile catastrofale. O situaţie apropiată de raportările la nivel naţional o mai regăsim în Braşov, Prahova, Timiş şi Satu Mare, unde gradul de acoperire sare de 40%, dar şi în Cluj, Constanţa sau Bistriţa, unde ponderea locuinţelor asigurate în totalul fondului locativ se apropie de acest nivel.

În restul celor 33 de judeţe ale ţării, sunt asigurate sub o treime din locuinţe. Ba, mai mult, în opt din aceste judeţe, mai puţin de 20% din gospodării beneficiază de o poliţă împotriva calamităţilor. Repartiţia pe judeţe a poliţelor de asigurare a locuinţei mai arată ceva, şi anume că asigurătorii s-au concentrat, aşa cum este şi normal, mai ales asupra zonelor cu risc scăzut.

 Rating: 1075/11873 - 1075 vizualizări, ID Noutate: 531
Sursa:
Comentează

Comentarii

Adaugă Comentariu:

1 + 5 = ?